Francuscy piekarze chcą wpisania bagietki na listę UNESCO

Prezydent Francji Emmanuel Macron wyraził w piątek poparcie dla starań szefa francuskich piekarzy, aby bagietka, symbol Francji, a zwłaszcza Paryża, została wpisana, wzorem neapolitańskiej pizzy, na listę Światowego Dziedzictwa Kultury Niematerialnej UNESCO.

08-12-2017 05:51 Sztuka wypieku pizzy na liście UNESCO. W Neapolu wielkie świętowanie i... pizza gratis

– Bagietki nam zazdroszczą na całym świecie. Trzeba ją zachować i wiedzieć, jak zrobić, i z tego powodu trzeba ją zarejestrować jako nasze dziedzictwo – powiedział francuski prezydent na przyjęciu w Pałacu Elizejskim z udziałem mistrzów piekarnictwa.

Zdaniem szefa francuskiego cechu piekarzy i cukierników (CNPBG) Dominique’a Anracta, bagietka – „cudowny” produkt z mąki, wody, soli i drożdży – byłaby „na właściwym miejscu” na liście UNESCO. Uważa on, że bagietka jest, obok Wieży Eiffla, jednym z głównych symboli Francji.

– Bagietka to codzienne życie Francuzów, a chleb to szczególna historia, to dla Francuzów codzienność poranka, popołudnia i wieczoru – podkreślił prezydent Macron.

W całej Francji bagietki wypieka codziennie 33 tysiące piekarni.

We Włoszech pod deklaracją wsparcia zabiegów, aby pizza neapolitańska trafiła na listę UNESCO, złożono dwa miliony podpisów. Siedmioletnie starania zostały uwieńczone sukcesem i 7 grudnia podczas konferencji agendy ONZ w Seulu ogłoszono, że rzemiosło wypieku neapolitańskiej pizzy wpisano na listę kulturowego dziedzictwa ludzkości UNESCO.

PAP

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *